Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
bip.gov.pl

wyszukiwarka zaawansowana
Wyszukiwarka
pokaż wyszukiwarkę
schowaj wyszukiwarkę
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
WytworzyłMichał Wójcik - kierownik2024-10-28
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2024-10-28 11:20
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
WytworzyłMichał Wójcik - kierownik2024-09-02
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2024-09-02 15:09
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2024-06-14
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2024-06-14 14:02

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2024-06-14
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2024-06-14 11:33

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2024-06-14
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2024-06-14 11:12
 

POPŻ 2014-2020 PP 2021 Plus – efekty
 
Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PP 2021 Plus współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie kwiecień 2023 – wrzesień 2023.
 
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie zestaw roczny artykułów spożywczych: powidła śliwkowe, makaron jajeczny, mleko UHT, szynka wieprzowa mielona, cukier biały, olej rzepakowy; o wadze min. 10 kg.

Pomoc żywnościowa trafiła do 291 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.

Osobom potrzebującym przekazaliśmy 5,25 ton żywności w formie 571 paczek żywnościowych i 0 posiłków.
 
W ramach POPŻ PP 2021Plus dla 23 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących.

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2023-11-10
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2023-11-10 11:53
MIEJSKO – GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ 
W BŁAŻOWEJ INFORMUJE, ŻE:
 
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI 


W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 
NA LATA 2014 – 2020 PODPROGRAM 2021 PLUS

 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH
06.09.2023 r. w godz. 8:00 – 14:00
07.09.2023 r. w godz. 8:00 – 12:00


w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2023-08-24
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2023-08-24 12:13
MIEJSKO – GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ 
W BŁAŻOWEJ INFORMUJE, ŻE:
 
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI 


W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 
NA LATA 2014 – 2020 PODPROGRAM 2021 PLUS

 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH
06.07.2023 r. i  07.07.2023 r.
w godz. 8:00 – 14:00

 
w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2023-06-21
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2023-06-21 11:07
Miejsko – Gminny Ośrodek
Pomocy Społecznej w Błażowej


informuje, że w dniu

19.06.2023 r. w godz. 9:00 – 11:00
oraz w godz. 11:00 – 13:00


w budynku Gminnego Ośrodka Kultury w Błażowej odbędą się

warsztaty ekonomiczne

jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2021 Plus.

Oferta kierowana jest do uczestników ww. programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się z planowaniem budżetu domowego.

Udział w warsztatach jest bezpłatny!
 Zapraszamy
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2023-06-09
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2023-06-09 10:56

POPŻ PODPROGRAM 2021 – efekty
 
Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy NajbardziejPotrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022. 
 
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: 
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);  
  • skrobiowe (makaron jajeczny), 
  • mleczne (mleko UHT), 
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju), 
  • cukier (cukier biały),  
  • tłuszcze (olej rzepakowy). 
 
Pomoc żywnościowa trafiła do 393 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego. Wydaliśmy osobom potrzebującym: 
  • 9,33  ton żywności; 
  • 1065 paczek żywnościowych; 
  • 0 posiłków
 
W ramach POPŻ Podprogram 2021 dla 393 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących: 
  • edukacji finansowej – 0 spotkań dla  0 uczestników 
  • żywieniowo dietetycznych – 0 spotkań dla 0 uczestników 
  • kulinarnych – 1 spotkanie dla 10 uczestników 
  • niemarnowania żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników 
  • innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 uczestników 

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-12-14
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-12-14 14:11

MIEJSKO – GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ 
W BŁAŻOWEJ INFORMUJE, ŻE:
 
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI
 
W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA NA LATA 2014 – 2020 
 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH
29.09.2022 r. i 30.09.2022 r.
w godz. 8:00 – 14:00

 
w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-09-26
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-09-26 10:15
 
BURMISTRZ BŁAŻOWEJ
INFORMUJE

WYDAWANIE ŻYWNOŚCI

W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO
POMOC ŻYWNOŚCIOWA 
NA LATA 2014 – 2020 

ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH
26.05.2022 r.
27.05.2022 r.

w godz. 8:00 – 14:00

w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-05-20
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-05-20 11:16

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 jest współfinansowany ze środków
Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
 
 
Miejsko – Gminny Ośrodek
Pomocy Społecznej w Błażowej


informuje, że w dniu

13 maja 2022 r. w godz.  9:00 – 11:00

w budynku GOK w Błażowej odbędą się

warsztaty kulinarne

jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w
 
Podprogramie 2021
 
Oferta kierowana jest do uczestników ww. Programu. W ramach warsztatów uczestnicy zapoznają się
z zasadami zdrowego żywienia oraz planowaniem budżetu domowego.
 
Udział w warsztatach jest bezpłatny!
 Zapraszamy!
 

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-05-06
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-05-06 13:20
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-03-21
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-03-21 15:21
Zasady postępowania w okresie zagrożenia  epidemiologicznego związanego z COVID-19
w ramach realizacji POPŻ Podprogram 2021.
  1. W celu minimalizacji ryzyka zarażenia, zaleca się kwalifikowanie przez OPS/OPL osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. Pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ. Podpisany formularz przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej.
  2. W przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki, osobom zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się udostępniać pomoc na wynos lub w formie paczek żywnościowych.
  3. W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych, odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL. Osoby bezdomne zgłaszające się do programu w okresie epidemiologiczny należy zakwalifikować na podstawie załącznika nr 6.1.
  4. Przedstawiciele placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie, hospicja itp. Nie należących do sieci organizacji partnerskich w ramach POPŻ, mogą w imieniu osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać oświadczenia bezpośrednio do organizacji partnerskich, jak również odbierać paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT, Straż Miejska lub Ochotnicza Straż Pożarna.
  5. Prowadząc dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i stosować się do bieżących zaleceń służb sanitarnych.
  6. Osoba wydająca żywność/dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artykuły spożywcze zostały dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artykułów.
  7. Jeśli pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub służb niż organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów spożywczych należy przekazać właściwej organizacji partnerskiej.
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-02-02
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-02-02 10:04
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY ZEUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2021
 
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2021 – czerwiec 2022,  a jej celami szczegółowymi są:
  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
 
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2021 – czerwiec 2022

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Podkarpacki Bank Żywności[OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa podkarpackiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,  tj. od 01.01.2022 - 1707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1320,00 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:[1]
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 28,17 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁU ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L) ILOŚĆ KG
NA OSOBĘ
CUKIER BIAŁY  4 1 4,00
GROSZEK Z MARCHEWKĄ  8 0,4 3,20
KASZA JĘCZMIENNA  2 0,5 1,00
KONCENTRAT POMIDOROWY  7 0,16 1,12
MAKARON JAJECZNY   9 0,5 4,50
MLEKO UHT  5 1 5,00
OLEJ RZEPAKOWY  4 1 4,00
POWIDŁA ŚLIWKOWE  5 0,3 1,50
FILET W OLEJU  5 0,17 0,85
SZYNKA DROBIOWA  6 0,3 1,80
SZYNKA WIEPRZOWA  4 0,3 1,20
  1. Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2021 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2021.
  2. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2021jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 22,5 KG). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 6 grup artykułów spożywczych.
  4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin.
  6. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do  Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny i Polityki Społecznej. 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
  • warsztaty kulinarne; 
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
 
Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2021a


[1] W okresie epidemiologicznym OPS/OPL może kwalifikować w sposób zdalny na podstawie złączników 5.1, 6.1, 7.1

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-02-02
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-02-02 10:16
 
  
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ]
współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy
Najbardziej Potrzebującym.


PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
 
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
  1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
  1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
  3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),
  5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebującychwynikające z potrzeb zgłaszanych przez uczestników biorących udział w programie POPŻ.
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków  Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
  1. dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
  2. współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
  3. oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
  4. kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności  [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji  Partnerskich Lokalnych – OPL].
 
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-02-02
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-02-02 10:08

Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
załaczeniu przedstawia podsumowanie
POPŻ Podprogramu 2020 
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2022-01-25
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2022-01-25 12:30
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI
 
W RAMACH PROGRAMUOPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA NA LATA
2014 – 2020 
 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH
23.09.2021 r. i  24.09.2021 r.
w godz. 8:00 – 14:00
 
w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-09-07
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-07-27 08:46
 
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI
 
W RAMACH PROGRAMUOPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA NA LATA
2014 – 2020 
 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH
10.08.2021 r. i 11.08.2021 r.
w godz. 8:00 – 14:00
 
w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa
 
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-08-06
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-08-06 09:27

WYDAWANIE ŻYWNOŚCI
 
W RAMACH PROGRAMUOPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA NA LATA 2014 – 2020 
 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH

08.07.2021 r.
09.07.2021 r.
w godz.8:00 – 14:00

 

w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-07-05
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-07-05 10:55

Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej  informuje 


dniu 19 lipca 2021 w godz. 9:00 – 11:00 i 11:00 – 13:00
w budynku Gminnego Ośrodka Kultury w Błażowej


odbędą się spotkania kulinarne, jako działania towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020

współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
w Podprogramie 2020
 
Oferta kierowana jest douczestników ww.Programu.
Wramach spotkań uczestnicy zapoznają się z zasadami prawidłowego żywienia.
 
Udział w spotkaniach jest bezpłatny.
 
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-07-05
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-07-05 11:20
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI
 
W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA NA LATA 2014 - 2020 
 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH
20.05.2021 r.
21.05.2021 r.
w godz.  8:00 – 14:00
 
w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-05-14
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-05-07 11:51
Modyfikacja Michał Wójcik - kierownik 2021-05-18 14:53


 
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY
NAJBADZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2020

CELEMPROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – sierpień 2021,  a jej celami szczegółowymi są:
  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
 
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – sierpień 2021

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Podkarpacki Bank Żywności  (OPR) do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa podkarpackiego, która przekazuje żywność ezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,  tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].
 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg w tym:
 
NAZWA ARTYKUŁU ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L) ILOŚĆ KG
NA OSOBĘ
CUKIER BIAŁY  4 1 4,00
BURACZKI WIÓRKI  4 0,35 1,40
FASOLKA PO BRETOŃSKU  3 0,5 1,50
HERBATNIKI MAŚLANE  2 0,2 0,40
GROSZEK Z MARCHEWKĄ  8 0,4 3,20
MUS JABŁKOWY  2 0,72 1,44
KASZA JĘCZMIENNA  3 0,5 1,50
KONCENTRAT POMIDOROWY  7 0,16 1,12
MAKARON JAJECZNY   10 0,5 5,00
MLEKO UHT  7 1 7,00
OLEJ RZEPAKOWY  4 1 4
PASZTET DROBIOWY  2 0,16 0,32
PŁATKI OWSIANE  2 0,5 1,00
POWIDŁA ŚLIWKOWE  5 0,3 1,50
FILET W OLEJU  7 0,17 1,19
RYŻ BIAŁY  2 1 2,00
SER PODPUSZCZKOWY  4 0,4 1,60
SZYNKA DROBIOWA  8 0,3 2,40
SZYNKA WIEPRZOWA  4 0,3 1,20
MIÓD NEKTAROWY  1 0,5 0,50


2. Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.

3. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

5. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.

6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .

7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do  Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
  • warsztaty kulinarne; 
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
 

Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-03-12
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-03-12 12:38

 
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ]
jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy
Najbardziej Potrzebującym.


PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
 
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
  1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
1.    warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
2.    warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
3.    programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4.    warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),
5.    inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebującychwynikające z potrzeb zgłaszanych przez uczestników biorących udział w programie POPŻ.
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków  Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
1.      dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
2.      współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
3.      oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
4.      kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności  [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji  Partnerskich Lokalnych – OPL].
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-03-12
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-03-12 12:24


 
WYDAWANIE ŻYWNOŚCI
 
W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA NA LATA 2014 – 2020 
 
ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH

23.03.2021 r. - 24.03.2021 r.
w godz.  8:00 – 14:00
 

w budynku Spółdzielni Kółek Rolniczych
ul. Armii Krajowej 30
36 – 030 Błażowa
Podmiot publikującyMiejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
Wytworzył2021-03-12
Publikujący Michał Wójcik - kierownik 2021-03-12 13:13


PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY ZEUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2019
 
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestni